:: до манастира :: богослужења :: посете :: требе :: контакт ::

Информације - Требе

Драга Браћо и Сестре у нашој светој обитељи можете заказати различите требе-молитве.

Заказати Свету Литургију за здравље својих ближњих (ако је неко болестан),
за упокојену Литургију, такође за мир у породици (ако је нетрпељивост и свађа у породици),
Благодарну Литургију (ако желимо да захвалимо Господу на услишаној молитви).

Заказати Молебан Пресветој Богородици (служимо сваке недеље).

Заказати панихиду – парастос или помен (служимо суботом).

Детаљније информације како доставити имена и прилог,
пишите нам на адресу manastir.miljkovo@bk.ru.

ВаскрсењеПОДСЕТНИК
за онога ко жели дати записке(цедуљице) за помињање имена на проскомидији живих и покојних


1. Цедуљице треба давати пре почетка Литургије. Користите манастирске листиће. Најбоље је да се цедуљице за помињање дају увече или рано ујутру, пре почетка службе.

2. На запискама писати искључиво имена крштених Православних Хришћана, не писати имена иноверних, некрштених, вероодступника, који су у сектама, за покојне не писати самоубице.

3. Цедуљица не треба да садржи више од пет-десет имена. Ако желите да поменете многе своје рођаке и ближње – дајте неколико цедуљица.

4. Имена треба да буду написана ЋИРИЛИЦОМ, читко у генитиву (да одговарају на питање ''кога?'' раба Божјег ДраганА,,,рабе ДраганЕ).

5. Прво се наводе имена архијереја и јереја, при чему се наводи њихово звање – на пример: ''за здравље'' епископа Тихона, игумана Теодора, јереја Василија, монахиње Јоване, инокиње Теодоре затим пишите своје име, својих рођених и ближњих.
Исто се односи и на цедуљице ''за покој душе'' – на пример, митрополита Јована, протојереја Михаила, монахиње Александре, Јована, Антонија, Илије итд.

6. Сва имена треба да буду написана црквено, не надимци (на пример, Василија, а не Васе) и у пуном облику (на пример, Александра, Невенке, а не Аце или Нене).

7. На цедуљицама се не наводе презимена, патроними, звања и титуле, степени сродства.

8. Дете до 7 година се на цедуљици помиње као младенац (мало дете) – младенца Јована.

9. Ако желите, на цедуљицама за здравље испред имена можете да поменете ''тешко болесног'', ''војника'', На цедуљицама се НЕ пише ''паћеника'', ''озлојеђеног'', ''потребитог'', ''заблуделог''.

10. На цедуљицама ''за покој душе'' покојник се 40 дана после смрти назива ''новопрестављени''.

11.За помен на неколико Литургија можете приложити добровољни прилог. Ако желите да се цедуљице са именима помињу више дана (10 или 40 дана), треба приложити 10 динара за једно име по једној Литургији, цедуљице предати у црквеној Лавки-продавници.

12. Такође можете заказати, Заупокоене Литургије, треба приложит 50 дин за једно име по једној Литургији.
Цедуљице за молебан Матер Божијој (недељом у 6.30) или парастос (суботом) који се служе по завршетку Литургије дају се посебно.
Требе-молитве за здравље, путовање и слично обављамо по захтеву у преподневним часовима, требало би присуствовати Божанској Литургији.

повратак на врх стране