:: до манастира :: богослужења :: посете :: требе :: контакт ::

Информације - Требе

Драга Браћо и Сестре у нашој светој обитељи можете заказати различите требе-молитве.

Заказати Свету Литургију за здравље својих ближњих и мир у породици као и заупокојене Литургије, за своје упокојене сроднике.

Детаљније информације како доставити имена и прилог, пишите нам на email : manastir.miljkovo@bk.ru.
или sms/viber mob/tel: +381 64 377 11 02

ВаскрсењеПОДСЕТНИК
за онога ко жели дати имена живих и покојних за помињање на проскомидији:

1. Листиће са именима треба давати пре почетка Свете Литургије. Користите манастирске листиће. 

2. На листићима писати искључиво имена Крштених Православних Хришћана, НЕ писати имена иноверних, некрштених, вероодступника, који су у сектама, за покојне не писати самоубице.

3. Листићи не треба да садржи више од десет имена. Ако желите да поменете више имена својих рођака и ближњих – дајте неколико цедуљица.

4. Имена треба да буду написана ЋИРИЛИЦОМ, читко - раб Божји Драган, Јован, .....раба Божија Милена, Кристина.

5. Прво се наводе имена архијереја и јереја, при чему се наводи њихово звање – на пример: ''за здравље'' епископ Тихон, игуман Теодор, јереј Василије, монахиња Теодора, инокиња Гаврила..... затим пишите своје име, својих рођених и ближњих. Исто се односи и на цедуљице ''за упокојен душе'' – на пример, митрополит Јован, протојереј Милосав, монахиња Анастасија, ... итд.

6. Написана  крштена имена , НЕ надимци (на пример, Василије, а не Васа) и у пуном облику (на пример, Александар, Невенка, а не Аца или Нена).

7. На листићима  НЕ писати презимена, звања и титуле, степени сродства.(син Јован Радисављевић, професорка др.Драгана Костић)

8. Дете до 7 година се на цедуљици помиње као младенац (мало дете).

9. Ако желите, на цедуљицама за здравље иза имена можете да поменете ''тешко болестан'', На цедуљицама  НЕ пишите ''паћеник'', ''озлојеђен'', ''заблудели''.

10. На цедуљицама ''за покој душе'' покојник се 40 дана после смрти назива ''новопрестављени''.

11.За спомињање на неколико Литургија (проскомидија) можете приложити добровољни прилог. Ако желите да се записано име за здравље или упокојене, помиње више дана (40 дана), треба приложити 10 динара за једно име по једној Светој Литургији, листиће предати у    манастирској продавници (за четрдесет дана то износи 400 рсд)  .

12. Такође за новопрестављене можете заказати, Заупокојене Литургије (проскомидија, заупокојена јектенија на самој Св Литургији, и после Литургије помен), треба приложит 50 дин за једно име по једној Литургији (за четрдесет дана то износи 2000 рсд).

Требе-молитве за здравље, путовање и слично, обављамо по захтеву у преподневним часовима, након завршетка Свете Литургије.

повратак на врх стране