:: историја :: монаштво :: монаштво по обнови браничевске епархија 1.део и 2.део ::
:: конаци и зграде у порти ::

Историја - Конаци и зграде у порти

Стари конак манастира Миљково

Изузимајући само године кад су манастир Миљков, његови обновитељи, дизали из пепела – поново зидали манастир, у прошлости, ни у једној декади, није забележио већег успеха ни напретка у изградњи, као што је то било у периоду од 1960. до 1970. године.

Године 1952. када је манастир Миљков претворен у женски општежитељни манастир, сестринство је затекло следеће објекте у манастирској порти:
- кућу стару са трпезаријом, кујном и пекаром,
- кућу са осам одељења и подрумом,
- кућу са три одељења и тремом,
- кош са боксовима у дужини од 20 метара,
- зграду са три одељења и шталом за стоку,
- кућу за народ са шест одељења, и
- шупу за дрва.

Све су биле грађене од слабог материјала и у јако лошем стању, покривене ђерамидом и са видним оштећењима – неопходна је била хитна поправка или изградња нових објеката.

Сем напредне обраде земље, виноградарства и одгоја стоке, овај се период одликује још и у живој грађевинској делатности код манастира.

Вредно сестринство је одлучило да почне са изградњом нових објеката, на местима где су били стари, с тим што би се изградња одвијала етапно у наредним годинама.

Ограда

Потпуно је измењена ограда око манастирског комплекса, сада је урађена од цигле, и са спољне стране обложена је каменом у висини од 1,5 метара. Тиме је манастирска порта заштићена, а унутрашњост добија контуре целине коју је могуће контролисати. У оквиру нове ограде урађена је нова метална капија, изнад које је урађен видан натпис МАНАСТИР МИЉКОВ, металним словима. Овај натпис на капији је 2004. године замењен и сада стоји: МАНАСТИР ВАВЕДЕЊЕ.

Конак за ходоџаснике

У близини капије, на северозападној страни, урађена је конак за посетиоце манастира, са савремено опремљеним собама: у приземљу једна велика са три стране застакљена просторија, две собе и купатило и на спрату пет соба и купатило. У читавој површини куће налази се подрум. На источној страни куће налази се трем читавом дужином. Конак је урађен на месту старе куће за народ а која је имала шест одељења. Конак је почет да се гради 1998. године а освећен је 2001. године.

Сестрински конак

На месту старог конака из времена Руског општежића на југоисточној страни од манастирског храма, на даљини од око 50 метара, подигнут је у периоду 1966-68. године сестрински конак у стилу моравске куће, са капелом. Конак је подигнут од тврдог материјала, приземље и спрат, са подрумом испод три одељења приземља и, неоспорно, задовољио је све стамбене потребе сестринства овог манастира, јер има више од 25 одељења! Размере манастирског конака су 28 х 11 метара, а висина је преко 6 метара до крова. Кров је четвороводни, са мајијама.

Нови манастирски конак

Конак манастира Миљково

На источној страни сестринског корпуса из 1968. године од југа према северу, од конака према Храму, урађен је нови, савремено опремљен, манастирски конак. Градња конака је трајала око три године, а освећење је извршено 1997. године.

Димензије тог конака су 27 х 9 метара, са приземљем и спратом, а покривен је на четири воде. Конак је грађен по најсавременијим захтевима. Источна страна новог конака је одвојена од земље, која се диже у наглој косини, са једним простором – ходником, ширине 3 метра. Наиме, нови конак је грађен на темељима неке старе грађевине, чија је источна страна односно њен зид био везан за земљу. Због влаге нови конак је одмакнут од земље, коју сада придржвава тај стари зид, и који је неопходно санирати што пре.

Веза између старог и новог конака остварена је изградњом параклиса, која је посвећена Светом Максиму Исповеднику.

Нови конак има у приземљу две собе, хол, купатило, кухињу са трпезаријом и оставом, једну већу собу и једну мању за примање гостију. Све су те просторије складно распоређене тако да чине функционалну целину која олакшава њихову употребу. Први ниво новог конака је виши за око 70 сантиметара од првог нивоа, приземља, старог конака. Са западне стране нови конак има предивну полулучну терасу поред улаза, са дивном оградом урађеном у бетону, читавом дужином, која је офарбана у бело. На споју два конака налази се улаз у параклис Светог Максима Исповедника.

На спрату новог конака налази се велика трпезарија за 180 особа, кухиња за сервирање ручка у току храмовних слава и других празника. За ову просторију везано је купатило са две кабине. У наставку налази се владичин хол и соба са купатилом.

Пројекат новог манастирског конака урадио је архитекта Малиша Миленковић.

повратак на врх стране